Държавна Опера - Пловдив
Форум

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

31 Март 2006

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Държавна Опера - Пловдив Форуми -> Концерти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Sao

Местожителство: Loading Please Wait...

МнениеПуснато на: 27 Март 2006 23:08    Заглавие: 31 Март 2006 Отговорете с цитат

Министерство на външните работи на Швейцария
Център за културна политика в чужбина
Посолство на Швейцария в София

31 март - петък
19:00 часа - Концертна зала

Музикални дни на Швейцария в България

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ
По случай 20 март
Международен ден на франкофонията

А. Онегер – Летен пасторал
Й. Хайдн – концерт за виолончело и оркестър в до мажор
А. Онегер – симфония №4 "Базелска"

Солист: КОНРАДИН БРОТБЕК - виолончело (Швейцария)
Диригент - ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ

Билети за концерти и спектакли на касите на Концертна зала и ГДК.
За информация и заявки тел.: (032)62-55-53 и (032)62-60-30

Ярослав
Гост

МнениеПуснато на: 07 Април 2006 17:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Оркестърът като солист на собствения си концерт
Миналия петък си припомних популярното през студентските години действие, наречено „концертен марш-наскок“. Същността му беше в това постоянно да си готов да отпътуваш за някой край на България, където има интересен концерт (което включва: обичан Маестро, интересна програма, слухове за добра форма на съответния оркестър, сладко обсъждане post концерта и т. н.). Невинаги този вид туризъм си струваше, но на 31 март моето лично възвръщане към поизоставената практика беше възнаградено с великолепен успех. Пловдивският оркестър с диригент Васил Казанджиев и солист швейцарския челист Конрадин Бротбек представи творби от Артур Онегер и Йозеф Хайдн (последен концерт от Музикалните дни на Швейцария в България, които се проведоха в Пловдив и София). И програмата интересна – къде да чуеш на живо ІV симфония и Летен пасторал на Онегер, освен ако не пропътуваш 30-40 години назад във времето? И солистът превъзходен – нежна, остроумна и отчетлива интерпретация на до-мажорния концерт на Хайдн, в която инструменталисткият шемет бе категорично заместен от понятно артикулирана музикална реч. Ужасно съжалих, че не съм присъствал на рецитала на Бродбек – с програма от безспорни и небезспорни шедьоври (за Равел сонатите на Бетовен и Брамс са безспорни не-шедьоври, за част от съвременната публика такива са Веберновият опус11 – Три малки пиеси и Trema на Хайнц Холигер). Тъй като репертоарът от рецензентски баналности, служещ да отрази харесването на нещо, е ограничен, ще отнеса казаното за солиста и към проявата на самия оркестър. Още повече, че оркестърът също бе, тъй да се каже, солист на собствения си концерт – с толкова отговорност, с толкова радост, желание и умение да покаже себе си като най-добър, като виртуоз. Виртуозът свири не само „бързо и силно“, но и спира дъха с бавно, тихо и проникновено свирене. Той е по условие прецизен и по условие оценява проявите на виртуозност у колегите си. Този виртуозен оркестър е съставен от равноценни музиканти, той е capella di maestri. И когато пред тях е истински Maestro di capella – празникът е налице, концерт = празник. Васил Казанджиев превъзходно познава тайния живот на оркестъра и може да го събуди, да предизвика охотата да музицираш. Той вече може да избира кога, какво и с кого да направи. Тази лична диригентска благодат се превръща в благодат и за нас, слушателите. И за онези, с които той решава да осъществи своите интерпретаторски видения. „Базелските удоволствия“ на Онегер имаха щастлив час във веригата на концертните си реализации. Толкова цветове, деликатност, ансамблова бистрота и пластичност напоследък не бях чувал на живо в България. И такова безтревожно удоволствие от концерт също не бях изпитвал! (Вероятно, понеже бях зарязал „концертния туризъм“). Не бива да пропускам, че при всеки успех на Пловдивския оркестър трябва с благодарност да си мислим за неговите големи maestri di capella – Добрин Петков, Месру Мехмедов, Иван Спасов, Димитър Манолов, настоящия – Георги Димитров. И, разбира се, – за стотиците maestri от другата страна на барикадата. Това е. „И аз бях там, и аз мед и пиво пих... по мустаците ми тече...“

Пак ще отида.
Драгомир Йосифов

в-к Култура бр.13 05.04 2006 г
Върнете се в началото
Sao

Местожителство: Loading Please Wait...

МнениеПуснато на: 07 Април 2006 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Я виж ти какъв отзвук. Браво на колегите. Явно все така ще е от тук нататък. Wink
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Държавна Опера - Пловдив Форуми -> Концерти Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети