Petracho

|
Пуснато на: 04 Април 2011 7:46 Заглавие: Калкулатор за неплатен "клас прослужено време" (КПВ) |
|
|
Преди няколко дена една колежка сподели във Facebook тази връзка, с което ме подсети, за нашето браншово споразумение, което е от преди близо 2 години (20.07.2009г.).
Според член 14 на въпросния КТДБ (Колективен Трудов Договор в Бранша) размерът на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит трябва да не е по-малко от 1% от индивидуалната месечна работна заплата по трудов договор за всяка година трудов стаж, като може да се договаря в по-голям размер с Колективния трудов договор в отделния институт.
При нас обаче той е все още 0.7%, т.е. с 0.3% по-малък.
От чиста проба любопитство реших да сметна с колко сме ощетени за тези близо две години.
Ще спестя конкретни резултати, но те ми "харесаха" дотолкова, че реших да споделя "радостта" си.
Нещо повече - направих калкулатор, с помощта на който всеки може да си сметне без много усилия "щетите".
Не съм съвсем наясно дали по време на платена отпуска се начислява КПВ (клас прослужено време), осигуровките съм ги заложил на твърди 13%, а като гледам фишовете си те са варирали между 12.9% - 13.1%.
В този смисъл калкулаторът е без претенции за абсолютна точност, но дава, според мен, приблизително добра представа.
Ето и един пример за ползване на калкулатора:
Към август 2009г. имате 9 години и 10 месеца трудов стаж. От януари 2010г заплата ви е повишена с xx лв.
Въвеждате заплатата си, трудовия стаж - 9 години, КПВ по фиш при нас е 0.7% - там не пипате и период за отчитане 2 месеца (защото след тези два месеца стажът ви ще е 10 години). На страницата с резултати натискате "продължи с изчисленията", след което въвеждате отново заплата, новият (промененият вече) трудов стаж, период - 3 месеца (защото след това вече сте с нова заплата ) и т.н., и т.н.
Под бруто имам предвид сума без данъци и съответно под нето - след данъци и осигуровки...
"Приятно" смятане... _________________
Духовната храна не е ядене.
Яденето е най-добрата храна. |
|