Petracho

|
Пуснато на: 27 Ноември 2012 21:42 Заглавие: За виртуалният принтер или (раз)печатно за оркестранти |
|
|
Виртуалният принтер е софтуер, с чиято помощ се създава PDF документ/файл от всякакви приложения.
Как се създава PDF документ? Естествено, със съответния софтуер. Най-известната програма за тази цел е Adobe Acrobat, но това е скъп софтуер. Затова е по-добре да се използва програма, която се “преструва” на принтер. Тоест, вие изпращате документа за печат (без да имате принтер) и софтуерът го преобразува в PDF формат. Лесно и просто.
Какъв е смисълът да се създават PDF-и?
PDF е абревиатура на Portable Document Format (в превод: Преносим формат за документи).
Всеки PDF файл съдържа пълно описание на фиксирания двумерен документ, в което влизат текст, шрифтове, изображения, двумерни векторни и растерни графики, от които са съставени документите.
Бърз пример: написали сте документ в WORD, в който сте употребили неконвенционален шрифт - Pushkin, например.
Разпечатан или гледан на компютъра ви, няма да има проблем, но DOC файла, гледан и/или разпечатан на система без този шрифт няма да изглежда по желания начин. Което, разбира се, не е фатално, освен ако няма офисен софтуер като MS Word, Open Office и др., което малко вероятно.
Файл, в който е написано "Виртуален принтер" с шрифт "Pushkin":
Същият файл, отворен и разпечатан на система без този шрифт:
И докато липсата на текстообработваща програма е общо взето немислимо, не така стои въпросът със софтуер за писане на ноти. Няма как, без да има инсталиран подобен софтуер, да се отвори файл от такава програма. Решението е да се купи принтер или да се използва виртуален такъв.
Дотук с обясненията за виртуалния принтер и ползата от него.
Малко практика, свързана с ноторазпечатването и форматите хартия.
През последната година, година и нещо, се забелязва една общо взето положителна тенденция на подновяване и/или разпечатване на нов нотен материал, което обаче леко се обезсмисля от малкия формат на разпечатване - А4. Без значение от оригиналния размер, всичко се "смачква" до този формат. И докато за колегите, които са сами на пулт, това може и да не е проблем, за седящите по двама определено е. Затова по-горе употребих "общо взето".
Неведнъж на принципа "спаси се сам", съм си разпечатвал нотен материал в подходящ размер. Други колеги на същия принцип пък си ксерокопират с увеличение. Това второто е по-евтиния, но не толкова прецизен вариант. И е при "свършен факт".
...
По същество:
Необходим софтуер:
- използвания и предпочитан от мен виртуален принтер "PDF Creator";
- безплатния четец на PDF файлове "Adobe Acrobat Reader";
Приемаме, че са вече успешно инсталирани
Когато отворите PDF файл и отидете с мишката в долната лява част на програмата, се визуализира размера на документа в съответните мерни единици. За това е добре е да настроите Acrobat Reader-а да показва размерите в милиметри.
Нотният материал от Petrucci Music Library (International Music Score Library Project), който се ползва предимно, е в различни формати, като най-често срещани са 228/306mm и 254/330,2mm. На мен особено ми допада втория, защото е (почти) идентичен с формата на "Breitkopf & Härtel" (затова и почти всичко (си) правя в този формат). За сравнение А4 е с размери 210/297mm.
Сами виждате неудобството по-големия формат да е "наблъскан" в по-малкия.
Вариантите са три:
1. Поорязваме малко от белите полета с виртуалния принтер, за да се разположат малко по-добре нотите в малкия формат.
2. Разпечатваме по-големите от А4 варианти в размер А3 без мащабиране, т.е. в оригинал и изрязваме излишното (по шаблон).
3. Ако формата е по-малък от 254/330мм, първо през виртуален принтер правим до този размер, след което се разпечатва в А3 (без мащабиране) и се изрязва.
И така - по ред на номерата!
Първи вариант:
1. Отваряме желания файл с Adobe Reader. За пример съм използвал Тил Ойленшпигел на Щраус - щима на първи цигулки. Той е с размер 254/330.2mm, които трябва да вместим в А4 (210/297mm).
2. Натискаме иконката с принтер, за да разпечатаме.
3. От списъка с принтерите селектираме PDF Creator.
4. В раздела "Обработка на страницата" внимаваме за мащабиране да е указано "Без".
5. В раздел "Преглед" виждаме как би изглеждал документа, разпечатан на А4, както и големината и избрания размер на формата в момента в мм.
6. За да променим размера, натискаме бутона "Свойства"; в новия прозорец кликваме на бутона "Advanced..."; в появилия се прозорец от менюто с форматите хартия (Paper Size) избираме "PostScript Custom Page Size".
7. Мерните единици трябва да са настроени за милиметри. Аз зададох размери 230/300mm. Потвърждаваме промените.
8. От раздела "Преглед" виждаме как би изглеждало разпечатано. Оказа се, че за височината 300mm са малко и коригирах на 310mm (стъпка 6 и 7).
9. Натискаме ОК за принтиране. Добра идея е да се указва размера на документа в заглавието.
10. Получения файл с размери 230/310мм разпечатваме във формат А4, като за мащабиране на страницата избираме "Нагласи спрямо печатната област" (стъпки 1 -9). Тази стъпка може да се прескочи, като файла при самото принтиране се разпечата и вмести в А4.
При така обработения файл имаме намаление на белите полета с 20mm във височина или с по 10mm от всяка от страните. За широчината разликата е 24mm или с по 12mm за всяка от страните.
11. Удобно от гледна точка на сглобяването на страниците е файла да се разпечата като брошура. При този вариант от раздела "Обработка на страницата" се указва "Отпечатай брошура". Важно е да се промени размера на А3 (който е точно два пъти А4). Разпечатва се двустранно (всъщност при който и да е вариант се разпечатва двустранно) в копирен център във формат А3 и удобството е, че само се прегъват страниците - всичките, когато са готови, а не една по една и се закрепват с 2 телчета (телбод). В копирния център, чиито услуги ползвам, услугата е 5ст. на телче.
Втори вариант:
1. Не е задължително, но аз го правя - разпечатва се двустранно във формат А3 без мащабиране. Тъй като са много малко домашните принтери в този формат, това става в копирен център.
2. Използвам шаблон, който също разпечатвам във формат А3 за изрязване. Отново в копирния център - имат необходимата техника.
Шаблон за формат 254/330мм
Трети вариант:
От по-малък към по-голям вариант (увеличаване).
1. Следват се стъпки 1 до 9 от първи вариант, с тази разлика, че задаваме по-големия желан размер и указваме мащабирането да е "Нагласи
спрямо печатната област" (ст. 10 от първи вариант).
2. Получения файл може да се разпечата виртуално до А3 или това да стане директно в копирния център, като е важно да се каже да не се
мащабира. Всъщност аз точно заради това си ги правя в А3 предварително.
3. Изрязва се по шаблон.
От трите варианта първият е най-евтиния, но пък другите два създават комфорт за очите!
ВАЖНО:
1. Ако файловете имат страници, трябва да внимавате коя е дясна и коя лява.
Какво имам предвид - обикновено първите страници са без номер, такаче погледнете вторите! Ако номера на страницата (повтарям - за втора страница ми е думата) е вляво, значи тя нормално се пада на гърба на първа и спокойно може да започнете двустранно разпечатване от самото начало. Но ако е вдясно, означава, че първата е лява и е необходимо да бъде разпечатана отделно (първата страница), а двустранното да започне от 2-ра. Това има значение за отгръщането на страниците - издателите ако има възможност съблюдават да има паузи на отгръщането. Иначе може да се случи в пасаж... Казвам го неслучайно - имаме пресен пример, при това скоро.
2. Хубаво е да казвате, ако печатате в копирен център, в какъв формат да е и дали да е двустранно, т.е. изрично да го упоменете, защото историята познава такива куриозни случаи, но пък хората не са длъжни да знаят, то и цената за разпечатване е една и съща...
Имайки предвид втори и третивариант, може да се ползва още един формат - B4 (250/353mm)
Шаблон за формат B4 _________________
Духовната храна не е ядене.
Яденето е най-добрата храна. |
|